Z akého skutku je exminister Pavol R. obvinený, zatiaľ MV SR nezverejní

16.03.2012 Bratislava

Bratislava 15. marca (TASR) - Čoho sa mal exminister hospodárstva Pavol R. dopustiť pri privatizácii Paroplynového cyklu (PPC) sa verejnosť zatiaľ nedozvie. Minister vnútra Daniel Lipšic na brífingu oznámil, že Pavol R. je obvinený z podvodu, ktorý spočíva "v jeho úlohe pri privatizácii PPC".

"Ostatné skutkové okolnosti a detaily ohľadne dôkaznej situácie zverejňovať nebudeme," vyhlásil Lipšic. Či bude obvinený aj ďalší exminister hospodárstva Jirko Malchárek, ako to minulý týždeň naznačil novinár Tom Nicholson, Lipšic nepovedal.

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru obvinil Pavla R. 13. marca. Ako bývalý člen vlády podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexandra Bíróa nesie podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu a na škode, ktorá preto mala vzniknúť Slovenským elektrárňam. "Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie rokov minimálne 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne 42.024.305,94 eura (1,26 miliardy Sk)," informoval Bíró s tým, že Pavlovi R. hrozí v prípade dokázania viny päť až 12 rokov väzenia. Dodal, že prokurátor ÚŠP aktuálne skúma vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia, aby rozhodol, či postup vyšetrovateľa pri začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia bol v súlade so zákonom.

Meno bývalého ministra Pavla R. sa spomínalo minulý týždeň, keď Lipšic oznámil, že podal na prokuratúru návrh na zrušenie privatizácie PPC. Podľa Lipšica prebehla nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu PPC. Minister vtedy povedal, že Fond národného majetku (FNM) umožnil privatizáciu PPC za dve miliardy korún, a to napriek tomu, že jeho predstavitelia vedeli, že v tom čase štátnemu podniku Slovenské elektrárne (SE) vznikne strata 7 až 15 miliárd korún. PPC totiž mal so SE uzatvorenú nevýhodnú zmluvu platnú do roku 2013.

Lipšic svoje tvrdenia opieral o materiál, ktorý bol v apríli 2004 preložený na rokovanie vlády vtedajším ministrom Pavlom R., a predbežné výsledky vyšetrovania. Dokument Pavla R., v ktorom sa píše o spomínanej strate 7 až 15 miliárd, bol síce z rokovania stiahnutý, avšak jeho obsah bol už vtedy medializovaný. Finančná skupina Penta, ktorá PPC kúpila, v reakcii na Lipšicov návrh vtedy uviedla, že ide o zmes demagógie, základnej neznalosti a ignorancie faktov.
 

Vyberte región